Sunday, July 22, 2012

Sambal goreng @ 2nd ramadhan

salammm....

dh kemaruk nk share resepi lak nih...mklum bln pose ni cam satu kepuasan bila dpt masak...kengkunun le ni..padahal bkn kaki masak pon....

tp sbb bkn kaki masakle, yg jd excited skit bile sesekali dpt masak....

ari ni sy nk share mknan pling simple skali....cer jeling blik title kt atas tu...hahahahahaha (ktawa jahat)...small matter arrr....tp ckp betol ar, smbal goreng ni klu kena ngan nasi panas n buat sekeping dua teloq dadar or goreng skit ikan gelama masin or ikan parang masin....perghhhhh...korang bygkan je le...pastu yg kaki ulam..hah xgeti2 p petik ulam2 kt blkg umah tu....yg xde 'blkg umah', p pecut sat kt pasar2 tani nun...blmbak2....

bahan2 yg sa gunakan cili kering/lada hidup (merah), bawang merah, bwg putih dan sedikit belacan...(kamek org melaka maaaa) dan ikan bilis...cmbiase tumis goreng dulu ikan bilis tu...kendian masukkan bwg merah+putih yg dh dicincang/hiris/tumbuk....dh agak garing, masukkan cili yg telah diblend bsama sdkit belacan tu td....gorengle smpi garing....klu yg terrrajin tu bley le goreng tempe, n cmpurkan skali ngan smbal td...(---> dh jd smbal goreng jawa)...garam n serbuk perasa jgn dilupakan....tu paling penting....klu xde tu sumer xde maknanyer.....


hahahahha....bengong ek...igt apa le yg nk dishare oleh tn tanah kan....smbal goreng je gupenyer....tp sedap pe...buat2 tmbah jumlah lauk kata org2 tua dolu2....

ok...tu citer smbal..yg mana teringin...slmt ber'sambal' la ye...

ni sa nk tmbh sikit lagi lauk selain suggestion yg kt atas tu la ye....SUP IKAN...walawehhh!!!

cam sedap je....ni benornyer utk anak2 je...sbb yg list kt atas tu lom tentu tekak bebudak bley terima..so solutionnyer...kena le sediakan menu berasingan...

bhnnyer sama gak...bwg merah+putih+halia...ditumbuk....pastu tumiskan bsama 1 peket SUP IKAN ADABI (ambil bhn diluar bunjut dahulu)....hehehehehe (main segera nmpk)...tp tu le saya yg sebenarnyer....


Sup ikan Adabi ni complete benornyer...ia telah diolah as per sup ikan sebenar tetapi ngan cara yg lebih mudah n mjimatkan masa....xcaye, cubalahhh....

k, bbalik pd cara masak td....dh siap tumis tu sumer, masukkan air n rempah bunjut, titikkan sebatang dua serai, daun seleri, and last masukkan ikan (bley guna ikan merah, haruan dan ketam jugak)...sy guna ikan jenahak....klu yg suka bnyk bhn bley tmbh kentang dan tomato kt dlm tu....skali lg diingatkan garam n bhn perasa jgn dilupakan sama sekali...hiaskan ngan hirisan daun bwg n bwg goreng....



walawehhhhh.....
dh siap utk hidangan bbuka nti....

SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT BERAMAL SEMUANYERRRR......

No comments:

Post a Comment