Monday, July 29, 2013

Semangat raya dah mai...part II

Assalamualaikum n selamat pagi all blogger2...follower2 dan sesapa je yg sudi sgah kt Mazharsayang.blogspot.com nihhh...

ari ni den nk kongsi 3lg resepi cookies yg bru den buat semalam n kelmarin...yg pasti sedap dan amat senang prosesnyer...

jom layan cookies ptama den...namo dia eh CHOC CHIPS FAMOUS AMOS cookies...walawehhh...nama melayu nyer biskut choc chips jewww....ni den amik dr blog resepi yg den sygi...blog KONGSI RESEPI..
terima kasih pd tuanpunyer resepi...sedappp!!


Bahan2nya :
1cwn gula pasir
1cwn butter
1biji telur
1sdb susu segar
1sdt esen vanilla

1cwn gula perang
4cwn tepung serbaguna
1sdt garam
1sdt cream of tartar
1sdt baking soda

1/2cwn minyak masak
1cwn kacang walnut (tumbuk kasar)
2cwn semi sweet choc chips

Cara2nya :
Pukul gula pasir dan butter smpi kembang.
Diikuti telur, susu segar dan esen vanilla.
Kemudian masukkan satu persatu bhn2 lain ie
gula perang, tepung serbaguna, garam, cream of tartar
dan baking soda.
Setelah semua sebati, masukkan kacang walnut
dan semi choc chips dan diakhiri dgn minyak masak.
Bentukkan doh dan bakar pada suhu 175C @ 20min

Senang je kan....mmg mazharsayang cuma pilih resepi yg mudah2 je...senang nk buat n kos nyer pon mmg amat berbaloi...x membebankan langsung...ok kita tgk plak cookies ke2 ehhh...BISKUT GAJUS..

Ikut resepi kat link, doh agak lembik sikit...so, tmbh dan uli dgn tpg gandum hingga dpt doh yg kental dan boleh dibentuk mengikut acuan...bentukkan doh spt bentuk buah gajus yer...den xde acuan buah gajus, so den buat je bentuk 'daun gajus'...hahahahaha...jadiklahhh...yg ponting sodap...


Bahan2nya :
200gm butter
100gm gula icing
1biji telur
5gm esen vanilla
50gm tepung jagung
100gm tepung gandum
1sdt garam
10gm gajus (sebagai hiasan)

Cara2nya :
Pukul gula icing dan butter hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanilla
Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan garam.
Gaul sebati dan bentukkan doh.
Sapukan kuning telur atas biskut dan hiaskan dgn gajus.
Bakar selama 15min pada suhu 180C

Cookies ke3 plak...biskut nestum...klu omputehnya plak CREAMY NESTUM DROPLET COOKIES....fuhhh...kemain pnjg n glamor nama dia ...hehehehe..ini resepi den dpt dr ANCHOR product...memang sedap...cubalahhh yeee.... 


Bahan2nya :
350gm Anchor Salted Butter
150gm gula castor
4biji telur kuning
1sdt esen vanilla
210gm tepung
175gm tepung jagung
120gm Nestum

Cara2nya :
Pukul Anchor Salted Butter dan gula smpi kembang.
Masukkan kuning telur bserta esen vanilla.
Gaulkan tepung, tepung jagung dan diakhiri dengan nestum hingga rata
Bentukkan doh dan bakar pada suhu 165C @ 15-17min













No comments:

Post a Comment